Cyberattacker blir ett allt vanligare inslag för många teknikrelaterade företag och som en konsekvens av coronapandemin lägger nu branschen mer tyngd på satsningar inom cybersäkerhet. Samtidigt växer oron för attacker under 2021, där många bolag tror att branschen kommer att råka ut för cyberattacker mot till exempel molntjänster under året.
Trendspaningarna bygger på resultat från PwC:s internationella branschrapport där drygt 700 chefer inom teknikbranschen har medverkat.
– När det gäller coronapandemin så ser vi en har en tydlig och långsiktig påverkan på cybersäkerhetsarbetet inom tekniksektorn. 53 procent av de medverkande i undersökningen menar till och med att cybersäkerhet kommer att vägas in i varje affärsbeslut, säger Anders Carlsson, som är ansvarig för Cyber Security inom PwC Sverige och fortsätter;
– Det är även intressant att så många som 40 procent uppger att de kommer att lägga större vikt vid kvalitet när det gäller IT-infrastruktur vid val av länder som bolagen gör affärer med. Detta som en direkt konsekvens av och lärdom från coronapandemin.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Enligt undersökningen så är risken stor att teknikbranschen kommer att drabbas av betydande cyberattacker under 2021. Till exempel menar 6 av 10 teknikchefer att den egna organisationen kan komma att uppleva negativa konsekvenser när det gäller cyberattacker mot molntjänster under det närmaste året. Nästan lika många – 58 procent – oroas över negativa konsekvenser av ransomwareattacker.
– Föga överraskande är det erfarna cyberkriminella som är den största riskgruppen mot branschen när det gäller utförande av en större cyberattack under de närmaste 12 månaderna. Mer förvånande är det däremot att 53 procent anger konkurrenter och 48 procent nuvarande anställda som troliga förövare, menar Anders Carlsson.
Rapporten visar även att 52 procent av företagen inom teknikbranschen kommer att öka cybersäkerhetsbudgeten under 2021 och lika många kommer att anställa fler medarbetare inom cybersäkerhet. Enligt Anders Carlsson är det dock många företag som famlar efter rätt lösningar och att det fortfarande saknas rätt strukturer för ett robust cybersäkerhetsarbete inom branschen.
– Många bolag måste till exempel bli bättre på att se cybersäkerhet som en del av den övergripande riskhanteringen i lednings- och styrelsearbetet. Här får vi en oroande signal från undersökningen eftersom hela 73 procent av informationssäkerhetscheferna inom tekniksektorn inte rapporterar till vd eller styrelse, avslutar Anders Carlsson.